Zucchinilasange (Fodmap)

Hej!

Här hemma äter vi enligt något som kallas för Fodmap, det är inte så många som har hört talas om det men i korta drag innebär det att vi undviker en viss sockerart som finns i bland annat vete som innehåller gluten. Vi äter därför gluten och laktosfritt och det har vi gjort sen årsskiftet. Det har fungerat bra för oss båda så då tänker vi att vi fortsätter med det! Kosten är jättebra om man upplever gas/tarmbesvär men ett råd är att kontakta en läkare först =)
När vi började äta enligt Fodmap upplevde vi båda att det var riktigt svårt att hitta goda och Fodmapvänliga recept och hur enkelt är det när man är vrålhungrig och har glömt att förbereda maten? Jag tänkte därför att den här bloggen kunde få en egen kategori där jag samlar goda recept som dessutom är Fodmapvänliga!

Först ut är denna supergoda Zucchinigratäng! Maken gav den 5 av 5 tummar! 
 
 


 
Du behöver : 
 
1 pkt (500 gr) passerade tomater
2 st zucchini
5 dl laktosfri mjölk
2,5 msk maizena 
500 gram blandfärs/nötfärs
2 st morötter (riv dessa)
5 st soltorkade tomater
Riven lagrad hårdost att garnera med
Lite olja till formen

Gör såhär:
  1.  Sätt ungen på 200 grader. Stek färsen, krydda med salt och peppar. När den är färdig häll över de passerade tomaterna och de rivna morötterna, rör om och låt dra en stund. 
  2. Bechamelsåsen: vispa ut maizena med hälften av mjölken. Koka upp och häll i resten av mjölken. Låt den koka ca 2 minuter, tills den blivit lagom tjock. Krydda med lite salt, peppar och en klick smör. Ställ åt sidan. 
  3. Skölj zucchinin och riv den med en osthyvel. Olja formen och lägg upp första lagret med zucchinistrimlor - färs- bechamelsås- avsluta med att strö över lite klippta soltorkade tomater. Fortsätt så tills du fyllt formen. Avsluta med att strö över lite riven ost.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna en stund innan du serverar den! 
 
Det blev en varsin portion kvar till dagen efter och den var nästan godare dagen efter när den fått stå och dra till sig! Hoppas du gillar den och lämna gärna en kommenterar om du testar den =)
 
 
Allmänt, Fodmap Recept, Matinspiration och recept | Fodmap, Zucchinilasange, hälsa | |
Upp